Kraszanki to jajka jednobarwne. Dawniej robiono je za pomocą naturalnych barwników. Barwniki otrzymuje się przez gotowanie odpowiednich roślin, bądź ich części. Pokazane na zdjęciach barwniki do barwienia kraszanek gotowały się ok. 15-20 minut.
Po ugotowaniu miksturę odcedza się przez sito i pozostawia do wystygnięcia. Następnie gotuje się w niej jajka. Można dodać octu lub soli. Stopień natężenia daną barwą zależy od długośuci trzymania jaja w danym wywarze (im dłużej trzymane tym kolor będzie mocniejszy). Pamiętając o tym można stopniować kolory i np. z jednego barwnika uzyskać barwę o różnym natężeniu na różnych jajach. Aby kolory ładniej wyglądały warto wybierać jajka o bielutkich skorupkach. Zabarwioną kraszankę warto przetrzeć szmatką nasączoną olejem – będzie się ładniej błyszczeć. Poniżej przedstawiamy rozpiskę jak uzyskać konkretne barwy (z uwzględnieniem tego co można znaleźć w domu czy na polu). Należy jednak pamiętać, że takie eksperymenty nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy chcieli, a na odpowiedni kolor trzeba czasem dłużej poczekać. Tak było i w przypadku prezentowanych tu kraszanek. Np. z buraczków nie wyszedł obiecany kolor różowy, a kolor niebieski (uzyskanym z czerwonej kapusty), nie pojawił się od razu po zagotowaniu jajka w miksturze, lecz dopiero po 2 dniach (!) moczenia w barwniku. Mimo wszystko dobrze jest próbować i kombinować. A na zachętę dodamy, że barwniki z łupin cebuli nie zawodzą nigdy!