
Kura – naczynie do jaj, Fabryka Fajansu St. Mańczaka
w Chodzieży, l. 1921-1927, fajans ręcznie malowany
Koszyczek z fajansu na wielkanocny stół.
W kolekcji ceramiki chodzieskiej pilskiego muzeum znajdują się dwa niemal identyczne naczynia z przeznaczeniem na stół wielkanocny. Oba wykonano z fajansu i ręcznie pomalowano. Składają się z wieka w formie kury wysiadującej jajka oraz owalnego koszyczka na jajka. Jedno z nich jest sygnowanie najstarszym znakiem Fabryki Fajansu St. Mańczaka działającej w Chodzieży w latach 1921 – 1927. Wiemy, że w 1936 r. kolejni właścicile fabryki Czesław Szrama i Wincenty Kapczyński oferowali swoim klientom taką samą „majolikową” kurę w bieli w cenie 3 złotych. W „międzywojniu” we wzornictwie fajansów chodzieskich dominowały motywy inspirowane polską tradycją i folklorem. Chodzieska wytwórnia produkowała wówczas również inne naczynia użytkowe nawiazujące do Świąt Wielkanocy: bombonierki w kszatłcie jajka, solniczki w formie kurki oraz kieliszki do jajek. Wszystkie dekorowano w fabrycznej malarni. G. M.